Трявна

ЗА ГРАДА
Град Трявна е общински център с население около 10 хил. жители. Разположен е върху 255.5 кв.км. по северните склонове на живописната Стара планина, в долината на Тревненска река, на 440 метра надморска височина. Градът отстои на равно разстояние от София и Варна – 245 км, на 170 км от Пловдив, на 219 км от Бургас и 130 км от Русе. Планински въздух, много зеленина, вековни гори, бистри води, съвременна архитектура, умело съчетана с красотата на възрожденските къщи – това е град Трявна. Първият в страната санаториум за белодробни заболявания е построен тук с помощта на царица Йоанна.

И днес градът носи възрожденския дух на своите бащи и деди. Културно-историческите пластове върху, които е издигнат града бележат следи от трако-римската епоха. Важни пътища, които свързвали Мизия и Тракия минавали през Тревненския проход. Но според преданията селището датира от XII в. по времето на царуването на Асеневци. Най-ранният документ за съществуването на селището е от 1565 г. По време на турското робство, заради харбалиите, които местното население дава за охрана на проходите, то се ползва с известни привилегии. Селището достига своя разцвет в края на XVIII и началото на XIX в. Това, което допринася за незалязващата слава на Трявна и в продължение на два века се превръща в основен поминък на местното население са художествените занаяти – дюлгерство, резбарство, иконопис. Така се оформя прочутата Тревненска художествена школа – най-старата възрожденска школа в България. Прочути дюлгери, отлични резбари и шестте зографски рода разнасят славата й не само по цяло Българско, а и във Влашко, Сърбия, Турция и Персия. Старата част на Трявна е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура. В Трявна е съхранен единственият възрожденски архитектурен ансамбъл-площад "Капитан Дядо Никола". Часовниковата кула, построена през 1844 г., заедно с "Кивгирения мост" (1845 г.) от Димитър Сергьов, са се превърнали в символи на града. Най-старата сграда на този площад е църквата "Св. Архангел Михаил", паметник на културата, датиращ от Средновековието. Райковата къща е типичен представител на късно-възрожденската тревненска архитектура. Даскаловата къща – музей на резбарското изкуство, се намира улица П. Р. Славейков, запазила възрожденския си облик. На тази улица е и къщата–музей Пенчо и Петко Славейкови. Калинчевата къща е друг шедьовър на Тревненската възрожденска школа. Музеят Тревненска иконописна школа, разположен в "Царския параклис", показва над 160 икони на стари майстори. Музеен обект е и родната къща на Ангел Кънчев. В близост е най-старият архитектурен паметник на Трявна от XVIII век – къщата на Поп Ангел. Църквата "Свети Георги" е построена през периода 1848-1852 г. под ръководството на майстор Димитър Сергьов. Интерес представляват Дядодобревата къща (1834 г.) и къщата-музей на Иван Попдимитров.

Развитието на туристическите услуги в община Трявна започва в началото на 20-те години в гр. Трявна и гр. Плачковци. Понастоящем в общината има изградени почивни бази с над 1250 легла. Близки туристически обекти Ваканционното селище Плачковци се намира на 7 км южно от града. Архитектурно-историческия резерват Боженци е на 28 км западно от Трявна по пътя за Дряново. На около 18 км на северозапад са разположени пещерата Бачо Киро и Дряновски манастир. Балнеологичният курорт Вонеща вода е 15 км източно от град Трявна. До Трявна има удобен автобусен и ж.п. транспорт.